Elkészítés: egyszerű
Az előkészített és kiolvasztott halat sózzuk be kívül belül, majd hagyjuk pihenni legalább egy fél órát. Besózott állapotban egyébként a hűtőben ( 2-6 C között ) hivatalosan eláll 24 órát, de halkan azt mondom, két napot is.
Készítsünk paprikás lisztet: fél kiló finomliszthez 2-3 púpozott evőkanál jó minőségű pirospaprikát keverünk. Igazán akkor jó, ha a paprikás lisztet egy nappal korábban elkészítjük, mert így a paprika jól átitatja a lisztszemcséket. A maradékot egyébként átszitálva eltehetjük a következő alkalomra, lezárt dunsztos üvegben nagyon sokáig eláll.
Forgassuk be a halakat a paprikás lisztbe , kívül-belül. A halak legyenek a beforgatás előtt nedvesek, hogy jól felvegyék a lisztet.
Hagyjuk pihenni fél-egy órát, hogy a liszt átnedvesedjen. Ha szeretnénk a vastagabb lisztpáncélt készíteni, a beforgatást ismételjük meg még egyszer.
Süssük a halakat bő – a halakat majdnem teljesen, vagy teljesen ellepő - forró olajban ( kb 170-180 C ) oldalanként 2 -3 percig.
A sütési idő természetesen függ a halak méretétől, általánosságban elmondhatjuk, akkor jó, ha kezd halkabban sercegni az olaj.
Ne süssük túl, nem jó ha kiszárad. Ha korábban vesszük ki az olajból, min kellene, a gerinc mellett egy kicsit üveges marad a húsa, ilyenkor nyugodtan visszatehetjük még egy-két percre.
Forrón, friss fehér kenyérrel, kovászos vagy savanyú uborkával tálaljuk.
Az olaszrizling minden formája tökéletesen illik hozzá. Mi itt a Balatonon talán hagyományszeretetből olasz kisfröccsel (1dl olaszrizling – 1 dl szóda) fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánunk !
Vissza a termék leírásához